Indret med omtanke: Brug genbrugsgarn og stofrester til upcycling og boligindretning

Indret med omtanke: Brug genbrugsgarn og stofrester til upcycling og boligindretning - Mission Afrika Genbrug

Reducér dit materialespild og brug de rester, du allerede har. Det kan være stof, garn, træ, reb eller andre materialer, du kan bruge til at give nyt liv til trætte møbler og boligtekstiler eller du kan skabe helt nye ting fra bunden til din retroindretning.

Mangler du idéer? Her er 3 hurtige idéer til upcycling af dit boliginteriør:

  • Brug både stof- og garnrester til at lave stofposer med snorlukning. Du kan fx bruge stofposer til opbevaring af garn eller servietter. Du kan også fylde en pose med sand eller ris og bruge den som dørstopper.
  • Brodér et mønster på gamle pudebetræk eller viskestykker, så de får et nyt look. Eller strik et helt nyt pudebetræk af genbrugsgarn
  • Dekorér slidte potteskjulere med et strikket cover. Det er måske især en idé, der er sjov til sommerhuset eller kolonihaven.

Brug genbrugsgarn i din boligindretning

Er du på jagt efter miljøvenligt garn, skal du kigge forbi Tante Hanne, som sælger flere forskellige typer genbrugsgarn. Prøv fx et rørformet garn i genanvendt bomuld, som er ekstra velegnet til at strikke og hækle boliginteriør som kurve, potter og lampeskærme. 

Det rørformede garn er også helt perfekt til Makramé - en populær knytteteknik og DIY-trend, hvor man knytter knuder og fletninger sammen til et mønster med snore og tråde. Det kan blive til flotte vægtæpper, drømmefangere eller planteophæng.

Har du en bunke gamle garnrester på lager, kan du også gå i gang med at hækle oldemorfirkanter og sy dem sammen til et hyggeligt pudebetræk eller et lækkert, varmt slumretæppe. 

Oldemorfirkanter er den perfekte efterårsaktivitet - du får brugt alle dine garnrester og du kan lige have et par firkanter med i håndtasken, når du sidder i toget eller besøger tante Oda og mangler noget at beskæftige hænderne med. Før du ved af det, har du så mange firkanter, at du kan sy dem sammen til et farverigt og meget personligt resultat.

Sy dit eget patchworktæppe

Ligger du inde med en masse små stofrester, kan du overveje at sy dit eget patchworktæppe. Det er et stort arbejde, men noget skal vi jo få de lange vinteraftner til at gå med.

Det skal du bruge:

  • Stof i forskellige farver og mønstre
  • Symaskine og sytråd
  • Saks og lineal (evt. rulleskærer)
  • Mellemlæg og kantstof
  • Evt. quiltningsværktøjer

Sådan gør du:

  1. Vælg et mønster
  2. Klip stofstykkerne ud
  3. Sy stykkerne sammen
  4. Quilt dit tæppe
  5. Kant dit tæppe

Her er en mere detaljeret guide trin for trin:

Vælg et mønster eller design

Er du nybegynder, kan du med fordel starte med et simpelt blokmønster. Dvs. et mønster, der er bygget op af gentagende blokke. Det kan være firkanter eller strimler.

Er du mere erfaren, er det næsten kun fantasien, der sætter grænser. Der findes utallige mønstre og designs til patchworktæpper. Start med at lede online eller besøg en stofbutik. 

Klip stofstykkerne ud

Når du har fundet et mønster, skal du bruge det til at klippe stofstykkerne ud efter. Brug en lineal og evt. en rulleskærer, for at få helt ens stofstykker. 

Sy stofstykkerne sammen

Nu skal du sy dine stofstykker sammen. Du kan gøre det i hånden eller på symaskine. Det er nok mest et spørgsmål om temperament. Nogle nyder at sidde i sofaen og håndsy mens andre hellere vil have en oplevelse af at “få noget fra hånden” på maskinen.

Der findes flere forskellige syteknikker, når det kommer til at sy patchwork. Et par af de mest populære hedder “sting-in-the-ditch” og “quarter-inch seam”. Du kan helt sikkert finde en tutorial med syteknikker på nettet. 

Quilt dit tæppe

Quiltning er processen hvor du syr et mellemlæg og et lag stof bag på dit patchwork. Det er med til at gøre tæppet stærkere og blødere. 

Der findes også flere forskellige quiltningsteknikker og du kan igen quilte i hånden eller på symaskinen. Du kan også få specifikke quiltningsværktøjer, bl.a. nål og tråd, som er beregnet til quiltning. 

Søg på nettet efter quiltningsteknikker.

Kant dit tæppe

Kanten hjælper med at beskytte tæppets kanter og giver et flot finish. Du kan bruge et almindeligt kantbånd eller du kan lave dit eget bånd af stof, flet eller andre materialer. 

Mission Afrika Genbrug har boligtekstiler som passer til din indretning

På vores webshop og i vores fysisk genbrugsbutikker har vi masser af fine boligtekstiler, som passer ind i din sommerhusindretning. Vi jagter altid genbrugstekstiler i retrostil og upcyclet boliginteriør til shoppen. Se vores udvalg af boligtekstiler her.